Roderesch

 

 

Roderesch is een klein dorp dat ongeveer 1,5 kilometer ten zuiden van Roden ligt. Aan de noordkant van het dorp ligt de es. Rond Roderesch liggen enkele bossen. Het grootste hiervan is het Mensingebos. Je kunt rond dit dorp prima wandelen en fietsen in de mooie natuur. Roderesch had 343 inwoners op 1 januari 2009.

 

Historie

 

De eerste zes huizen van wat nu Roderesch is, dateren van 1850. Er woonden arme boerengezinnen die de heide ontgonnen. Langs de doorgaande weg werden rond 1900 enkele arbeiders- en burgerwoningen gebouwd. Hiermee ontstond het dorpje Roderesch. In 1913 werd de lagere school gesticht voor de inwoners van de dorpen Roderesch, Alteveer en Steenbergen. Dit worden ook wel de RAS-dorpen genoemd. De school werd vernoemd naar het grotere dorp Steenbergen. In de loop van de 20e eeuw breidde Roderesch zich meer uit rond de kern en na de oorlog werd er een woonbuurtje gebouwd met bescheiden nieuwbouw.

 

Voorzieningen

 

Centraal in het dorp ligt de openbare basissschool, OBS Steenbergen. De naam van de school zorgt dikwijls voor verwarring. Toch staat de school echt in Roderesch, en niet in Steenbergen. Afgezien van een restaurant (Herberg van Es), zijn er verder weinig voorzieningen in het dorp.

 

 

 

Herberg van Es

Hoofdweg 1

9305 TD  Roderesch

 

tel. : (050)  501 26 60

 

herbergvanes.nl

e-mail: herbergvanes@gmail.com

Maandags en dinsdags gesloten

 

Woensdags t/m zaterdag geopend vanaf 11.30 uur

Zondags vanaf 10.00 uur

 

Andere opening alleen op aanvraag.