In juni 2012 bezochten anoniem de heren Hermus en Zandstra, de culinaire gidsen van het Dagblad van het Noorden onze zaak. Hun recensie uit de krant willen we u niet onthouden en leest u hieronder.

 

Het is mooi plekje, in de bocht van de weg tussen Roden en Norg. Aan de rand van Roderesch ligt de Herberg van Es, een mooi wit pand in het groen. Het terras is intiem, met veel bloemen en planten. Binnen is het ruimtelijk en keurig ingericht. Uitnodigend genoeg, maar omdat het nog zwoel is, eten we buiten.

 

Een dreiging van regen wordt lachend door Zandstra weggewuifd: “Machtig grote parasollen jong, die houden wel een druppeltje tegen.” Later krijgt hij overtuigend gelijk. Het grootste deel van de andere eters verkiest de eetzaal binnen. De bediening heeft aanvankelijk moeite ons tempo aan te voelen, het duurt allemaal wat lang. De vriendelijkheid en gastvrijheid stralen pas echt door na een eerste drankje.

 

Welgemoed pakken we de uitgebreide kaart ter hand. We zien een verrassende aandacht voor de voorgerechten: liefst acht koude, drie warme voorgerechten en zes soepen. Bij een dergelijk aanbod dreigen we in de war te raken, dus kiezen we de laffe oplossing: de proeverij van diverse koude voorgerechten en een soepje. Die is voor minimaal twee personen, à raison van €12,50 per persoon.

 

Een aanzienlijk plateau komt op tafel, versierd met aardbeien (met kroontjes!), kaapse bes (idem), schijven water- en galiameloen en twee zoetwaterkreeftjes. Wij zouden de versieringen achterwege hebben gelaten om een beetje salade op het bord te draperen. Het smakelijke mosterdsoepje wordt vlot naar binnen geslobberd. De krabsalade komt uit een potje – vermoedelijk is het de nepkrab surimi – en is niet bijster interessant, de Hollandse garnalen zijn met een cocktailsausje aangekleed. Gerookte zalm, paling en heilbot, voorzien van een likje citroen-wasabimayonaise, maken het zeegedeelte prima af.

 

De plakjes gerookte kipfilet heeft een aardbeien-frambozendressing die we naatje vinden: de dressing heeft een gronderige smaak. Op een paar plakjes carpaccio liggen goed geroosterde pijnboompitten en wat flinters Italiaanse grana padano. De parmaham verkeert in het gelukkige gezelschap van stukken galiameloen.

 

Ook de wijnkaart levert variatie op, met een uitstekend assortiment naast de huiswijnen van Marcel Martin uit onder meer de Val de Loire. Onze keuze voor een tempranillo (crianza) van Castroviejo, uit het Spaanse Rioja (€24,50 per fles) wordt beloond. De wat kruidige wijn zit vol rood fruit en geeft een hint van eikenhout.

 

Een prima begeleider voor het hoofdgerecht van Zandstra, de tournedos uit het middenstuk van de ossenhaas met een saus van sjalotten en rode wijn (€26,50). Een uitstekend stuk vlees en goed gebakken, vindt Zandstra. De saus is eentje uit de categorie klassiek-en-niks-mis-mee. “Maar waarom drijft de haasbiefstuk in een grote plas saus? Mijn bord is te klein voor de bijgerechten.”

 

“Nu kun je de bijlagen beter op hun eigen waarde schatten”, riposteert Hermus, die in geen tijd de frieten verorbert. We constateren dat de gebakken aardappels een misser zijn, de bolletjes wortel precies wat ze beloven en de rabarber mooi zoetzuur met toevoeging van zwarte bes. Maar volstrekt overbodig versierd met aardbei en kaapse bes (weer kroontjes, inderdaad). De salade met walnoot, komkommer, radijs, tomaten en wortel is goed.

 

De bijlagen horen niet helemaal bij Hermus’ hoofdgerecht, want dat is wat een Surf ‘n Turf heet, ofwel spul uit de zee met wat vlees. In dit geval een pittig potje van kippendij en grote garnalen in een saus van Indiase curry (€18,50). De omschrijving is verwarrend: een curry is al een saus en de kippendij blijkt grotendeels kipfilet. Wat niet wegneemt dat er hier een mooi vol bordje wordt geleverd met een relatief milde curry, prima vlees en heerlijk knapperig gebleven garnalen. “Mooi als je dat lukt, met die garnalen”, meent Hermus.

 

Terwijl de eerste regendruppels de parasol testen, arriveert het dessert. Hermus is aardig te spreken over de aardbeien romanov (€6,50), verse aardbeien gepureerd met wodka en zwarte peper over aardbeienijs. “Gelukkig zonder kroontjes.” Zandstra hoor je ook niet klagen over de dame blanche (€5,50), in deze versie boerenvanille-ijs met warme chocoladesaus en slagroom. Fraai geserveerd, goed van smaak.

 

 

Herberg van Es

Hoofdweg 1

9305 TD  Roderesch

 

tel. : (050)  501 26 60

 

herbergvanes.nl

e-mail: herbergvanes@gmail.com

Maandag en dinsdags  gesloten

 

Woensdags t/m zaterdag geopend vanaf 11.30 uur

Zondags vanaf 10.00 uur

 

Andere opening alleen op aanvraag.